25 Haziran 2013 Salı

Yöresel Lezzet(Adana) Mercimekli Patlıcan


ŞİRİN CE Mercimekli Patlıcan
Malzemeler

1 kg Adana patlıcanı
1 tane soğan
2-3 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
4 tane domates
1 su bardağı mercimek
1 kaşım biber salçası
yarım çay bardağı zeytin yağı
tuz,karabiber,1 bardak sıcak su

Yapılışı
mercimeği az haşlayın(biraz diri olsun) süzün,içine yağını,soğanı,sarımsağı,domates,salçayı mercimek ile harmanlayın hazır olsun.Patlıcanları alacalı soyup resimdeki gibi doğrayın(yarım ay).Yayvan bir tencereye önce biraz patlıcan üzerine hazırladığımız mercimekli karışımdan ekleyin sonra tekrar patlıcan sonra tekrar karışım ekleyerek üzerine yeşil biberleri ve sıcak suyu ilave edip pişirin Afiyet Olsun.


Havuçlu Kayısılı Toplar

ŞİRİN CE Havuçlu Kayısılı Toplar

Malzemeler
5 çorba kaçığı şeker
5 kayısı
4-5 tane havuç küçükse 6 -7 de olabilir
200 gr petibör bisküvi
Yarım çay bardağı ceviz(kırılmış)
Üzeri için
Hindistan cevizi
Yapılışı
Kayısı ve havucu rendeleyin,şekeri ekleyip,1 kaşık sıvı yağ ile kavurun.Soğumaya                  
Soğuyunca içerisine bisküvi ve cevizi kırıp karıştırarak yoğurun,resimde görüldüğü gibi top top yapıp hindistan cevizine bulayın.Afiyet Olsun ♥

22 Haziran 2013 Cumartesi

Haşhaşlı Katmer

 ŞİRİN CE Haşhaşlı Katmer
malzemeler
içi için ...zeytinyağı ve haşhaş
hamuru için..
Un,tuz ,şeker,su...Yoğurma kabına unu eleyin ortasını havuz gibi açın su tuz az şeker ekleyip yoğurun Yumuşak bir hamur elde edin...biraz açın zeytinyağı ile haşhaş sürün..iki tarafından (resimdeki gibi) rulo yapın beklesin ..Hepsinde aynı işlemi devam ettirin..tekrar ilk yaptığınızı açın teflon tavada yada sacda pişirin  Afiyet olsun



21 Haziran 2013 Cuma

Vişne Reçeli (evde vişne reçeli yapımı))

ŞİRİN CE Vişne Reçeli
Malzemeler
2 kg vişne
2 kg şeker
yarım limon
1 s bardak su
Yapılışı..
Vişneleri akşamdan yıkayıp çekirdeklerini çıkartın.(aşağıdaki çatal iğnelerin arkasıyla kolay oluyor) büyükçe bir tencereye koyun.şekeri ekleyin...sabaha kadar beklesin...sabah zaten sulanmış olacak ..suyuna az derseniz 1 bardak suyu ekleyin kaynatın arada köpüğünü alın ...biraz koyulaşınca limonu sıkın..2-3 dakika sonra (bir taşım kaynasın) kapatın..soğumaya bırakın..soğuyunca kahvaltıda yiyin..pastalarınızı süsleyin kış için de kavanozlara koyup saklayabilirsiniz.. Afiyet olsun ♥ ☻
vişne çekirdeklerini çıkarma için çatal iğne

Yoğurtlu Közlenmiş Biber

ŞİRİN CE Yoğurtlu Közlenmiş Biber
Malzemeler
Renkli biber közlenmiş yada fırınlanmış
Yoğurt (koyu olsun)
Sarımsak (isteğe bağlı)
Nane ve az tuz
Yapılışı
Közlenmiş biberleri ,dilimleyip servis tabağına alın üzerine çırpılmış yoğurda tuz  ve sarımsak ekleyin
..üzerine gezdirin...nane ile süsleyin..servis edin...Afiyet olsun ♥ burada püf nokta tabağın dekoru (tabağı süslemek)

20 Haziran 2013 Perşembe

Patlıcan Silkme


ŞİRİN CE Patlıcan Silkme
Malzemeler
1 kg bıldırcın patlıcan..yada Adana patlıcanı (mor lila renginde olan..acı olmayan)
3-4 tane domates
2 tane soğan
İstediğiniz kadar yeşil biber acı tatlı
5 diş sarımsak
Zeytinyağı
Sirke (isteğe bağlı) yemeğin rengi ve tadı için..
Tuz karabiber
Hazırlanışı
Patlıcanları resimde görüldüğü gibi soyup uzun uzun doğruyoruz .Kararmaması için tuzlu yada limonlu suda bekletiyoruz.Soğanları doğrayıp tencerenin tabanına koyuyoruz..arpacık soğansa doğramaya gerek yok..Üzerine patlıcanları ..doğranmış domatesleri yeşil biberleri rendelenmiş sarımsağı (yada tüm sarımsakğı) sırayla koyuyoruz ..Üzerine tuz ve zeytinyağı  azda sirke gezdirip tencereyi  kapatıp ocağa alıyoruz ısınsın
kısık ateşte pişiriyoruz..son 5 dakika kala karabiberi ilave edip 5 dk sonra kapatıyoruz.Afiyet olsun ♥


19 Haziran 2013 Çarşamba

Kabak Çiçeği Dolması



ŞİRİN CE Kabak Çiçeği Dolması
Malzemeler
1 bardak pirinç
1 ç bardağı zeytinyağı
2 tane soğan
3-4 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
2 tane domates
1 t kaşığı nane
1 ç kaşığı biber salçası
1 kaşık pul biber
Tuz karabiber.yarım limon suyu
Yapılışı
Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın ..(soğan maydanoz domates sarımsak) pirinci yıkayıp büyük bir kaba koyup baharatını yağını da ekleyip harmanlayın...çiçeklerin içini temizleyip yıkayın içine harç koyup kapatın resimde görüldüğü gibi ..tencereye dizin ..Sıcak suyu tam çiçeğin üzerine gelecek şekilde ekleyin..kaynayınca biraz kısın ..30 -35 dakikada pişiyor...♥ dilerseniz üzerine az zeytinyağı nane yakıp ekleyebilirsiniz..altını kapatmadan 5 dk önce...Afiyet olsun ♥


18 Haziran 2013 Salı

Karnıyarık Börek

ŞİRİN CE Karnıyarık Börek
Malzemeler
4 tane yufka( 1 yufka 4 e bölünecek)
3 tane yumurta(2 tanesi tüm 1 tanesi sarısız olacak)
çeyrek su bardağı sıvı yağ
1 kase süt
2 tane domates
100 gr çökelek
1 bağ maydanoz
3 tane sivri biber

Yapılışı
Süt,sıvı yağ ve yumurta bir kap içerisinde karıştırılır.Bu karışımın yarısı ilk yufkanın üzerine sürülür.işlem böyle devam eder.Börek 16 parçaya 3 gen olacak şekilde kesilir.Parçaların kenarlarına peynir ve maydanoz karışımın dan eklenir ve öylece yanları içe doğru katlanıp sonra sigara böreği gibi sarılır.(ama biraz dikdörtgen olsun)Bunlar hafif yağlanmış tepsinin içerisine dizilir.Bıçak ile teker teker karınları açılır ve yarıklara bir dilim domates ve sivri biber koyulur.Kenarlarına yumurta sarısı sürdükten sonra önceden ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirin.Afiyet Olsun...♥

16 Haziran 2013 Pazar

Mayalı Gözleme




Hamur hem mayalı hemde sütle yoğurulunca mükemmel bir gözleme oldu...biz çok beğendik umarım sizde beğenirsiniz ♥ :)
ŞİRİN CE Mayalı Gözleme
Malzemeler
2 su bardağı süt
2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık margarin (eritilmiş)
1 çorba  kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yeteri kadar un..
İçi için ..kaşar.beyaz peynir maydanoz pul biber..vs
Hazırlanışı
Ilık sütü  yoğurma kabına alın mayayı şekeri tuzu yağı margarini ekleyip karıştırın..unu eleyerek yoğurun yumuşak bir hamur olsun üzerini örtün beklesin..içini hazırlayın...
Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğümde ..parçalara ayırın (beze yapın) oklava yardımı ile açıp içini koyun katlayın teflon tavada biraz kısık ateşte (çok kısmayın...)pişirin...Afiyet olsun ♥



12 Haziran 2013 Çarşamba

Acılı Tost (Nohutlu ve Kaşarlı )

ŞİRİN CE Nohutlu kaşarlı acılı tost
Hazırlanışı
Akşamdan ıslatılan nohutu biraz tuz ile haşlayın.Evde kemikli et varsa onunla da haşlayabilirsiniz.Biraz haşladıktan sonra imkanınız varsa süzüp süzgeçe koyup biraz da buharında pişirebilirsiniz lokum gibi olur.Ben tavada haşlanan nohutları tere yağı yada sızma zeytin yağı,pulbiber ve birazda kimyon ekleyip biraz kavuruyorum 2-3 kaşık et suyu yada bulyon da koyabilirsiniz
 Ekmeğinin içine koyup kaşarda ekleyin tostunuzu yapın...Afiyet olsun ♥ Harika bir tat ♥



11 Haziran 2013 Salı

İçli Köfte (Adana Usulü)



ŞİRİN CE  Adana Usulü İçli Köfte
Malzemeler
İçi için:
500 gr kıyma
8 tane soğan
1 çay bardağı kıyılmış ceviz(isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
1 Çorba kaşığı biber salçası
karabiber kimyon ,tuz maydanoz
Dış Hamuru için
2 bardak ince bulgur(ben beyaz tercih ediyorum)
2 kere çekilmiş 100-200 gr kıyma(isteğe bağlı)
1 su bardağı irmik
2 çorba kaşığı un
2 tane yumurta
çok az biber salçası,kimyon,tuz

Sosu için:
Tereyağı,pulbiber
Hazırlanışı
İçi için kıymayı bir tencereye alın ve iyice dağıtarak kavurun ve tere yağını ilave edin,soğanı ekleyip karıştırın,salça,tuz,karabiber,kimyon ekleyip kavurun,ocaktan alın.Soğuyunca cevizleri ve maydanozu ekleyin
Dış Hamuru
Yoğurma kabına bulguru,irmiği, kıymayı,biberi salçayı,tuzu karıştırıp ıslatın.5-10 dk sonra yoğurun.Unu,yumurtayı ekleyin yumuşak bir hamur elde edin.Elinizle mandalinadan az büyük parçalar koparıp yuvarlayın,işaret ve orta parmağı ile ortasına bastırın ve çevirerek açın,zaman zaman elinizi soğuk suya batırabilirsiniz,gereken inceliği elde ettikten sonra kıymayı yeterince (1 çorba kaşığı felan)içine doldurun.
Yavaşça elinizle çevirerek kapatın.Kıyma dışarıdan görünmemeli.Birleşme kısmını iyice kapatın haşlanırken su alamsın.

Haşlaması
Yayvan bir tencereye bolca su koyup kaynatın,içerisine az limon,tuz(köfte dağılmasın diye)
ekleyin.Köfteleri yavaşça bırakın.Tencereye yapışmaması için hafif yerinden oynatın.Köfteler suyun yüzeyine çıkınca haşlanmıştır.10 dk haşlanması yeterli olacaktır.
Haşlanmış içli köfteleri servis tabağına alın,Tereyağı ve pulbiberi yakıp üzerine gezdirin.Sıcak servis edin
Ben yanında yoğurt tercih ediyorum.Afiyet Olsun.



10 Haziran 2013 Pazartesi

Şoğan Salatası - Kebap salatası

ŞİRİN CE Soğan Salatası
Malzemeler
soğan
zeytinyağı
maydanoz
pul biber
sumak
tuz
Hazırlanışı
soğanların soyup ince ince kıyın.az tuzla birazcık avucunuzla ovun nazikçe ..maydanozu da ince kıyın ekleyin arkasından sumağını zeytinyağını pul biberini ekleyip harmanlayın...benim bu salatayı en çok yakıştırdığım balık ve et lerin yanında .kebap ızgara..vs Afiyet olsun ♥

Yumuşacık Poğaça

ŞİRİN CE Yumuşacık Poğaça
malzemeler (kalabalık müsafir için 3-4tepsilik )
1 litre süt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tane teremyağı
1 çorba kaşık tuz
2 çorba kaşık şeker
2 çorba kaşık kuru maya
2 yumurta 2 de akı (sarısını üzeri için ayırın)
Aldığı kadar un
Yapılışı
Yoğurma kabına sütü ılk koyun içine mayayı tuzu yumurtayı margarini biraz eritip koyun zeytinyağını ve karıştırın unu yavaş yavaş eleyerek koyun yoğurun hamurun yumşak olması lazım...kulak memesi gibi  mayalanınca biraz daha yumşuyor..yoğurma işlemi bitince yarım saat üzerini örtün beklesin...bekledikten sonra resimde görüldüğü gibi şekil yapın içine ne koyarsanız koyun..kaşar  beyaz penir patates zeytin sucuk...vs elinizde yuvarlayın yağlı kağıdın üzerine koyup yumurta sarısı sürün susamla süsleyin.. bir yarım saatta böyle bekletin ..ısıtılmış fırında pişirin ..Afiyet olsun  ♥

5 Haziran 2013 Çarşamba

PAŞA LOKUMU

ŞİRİN CE Paşa Lokumu
MALZEMELER
4 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 tane vanilya (limon kabuğu ,damla sakız)
Üzeri için
Hindistan cevizi
İçi için
1 su bardağı süt
krem şanti
fındık yada ceviz


Yapılışı
Hindistan cevizini büyük bir tepsiye serpiştirin ..muhallebi malzemelerini hepsini karıştırıp yavaş yavaş pişirin...
muhallebi pişince hindistan cevizli tepsiye dökün .(.ince olsun rulo yapması daha kolay oluyor) buzdolabına koyun...iyice soğusun...içi için ..1 subardağı süt ile krem şantiyi çırpın ..soğuyan muhallabinin üzerine yayın ..kare kare kesip rulo yapın resimdeki gibi  kesin  fındıkla süsleyin...Afiyet olsun ♥

2 Haziran 2013 Pazar

ŞİRİNCE Evde Tavuk Izgara

ŞİRİN CE Evde Tavuk Izgara
Kaldığım ilde  balkonda terasta malgal yapmak yasak...Aslında güzel bir uygulama..
Hazırlanışı
Bende mutfakta dumansız ızgara yapmak istedim..
Kendi yiyeceğiniz kadar açılmış izgara lık tavuk eti,Tavuk baharatı,tuz,kekik 1 kaşık zeytinyağı  ile tavuk etini harmanlayın bu işlemi yemeği pişirmeden bir kaç saat önce hazırlarsanız daha lezzetli olur...
Teflon tavada yada tos makinasın da her iki tarafı kızartın...yanında yeşil biberde pişirip ayran ile sıcak servis edin..Afiyet olsun ♥

1 Haziran 2013 Cumartesi

Fesleğenli Acı Soslu Makarna


ŞİRİN CE Fesleğenli Acı Soslu Rotini (burgu) Makarna
Hazırlanışı
Makarnayı haşlayın(biraz diri olsun),süzün ve bir kepçe suyundan ayırın,tavada (ben zeytin yağı kullanıyorum) yağın içine soğan doğrayın (soğan yada sarımsak harikâ tat veriyor) acı biber salçası,ekstra acı,domates salçasını ve kabuğu soyulmuş domatesi kavurup üzerine ayırdığımız makarna suyunu ve makarnayı da ekleyip fesleğen de kıyıp harmanlıyoruz
...Sosu makarnanın üzerine döküyorum sosu tamamen karıştırıyorum..Afiyet Olsun(şirin)