30 Eylül 2013 Pazartesi

ŞİRİN CE Katlı Bükme

 
 ŞİRİN CE Katlı Bükme
Malzemeler
hamuru için
5 su barağı un
1 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kuru maya
Aldığı kadar un
hazırlanışı
Yoğurma kabında hamur malzemeleri konularak ılık su ile yumuşak bir hamur elde edin..6 parçaya bölerek toparlayın üzerini kapatarak mayalanmaya,dinlenmeye bırakn...
Yufkanın üzerine
3-4 kaşık haş haş(sarı haşhaş kavrulmuş)
1 su bardağı zeytinyağı
İç harcı
Ne koymak isterseniz koyabilirsiniz mesela (kaşar,peynir,patates,mercimek.ceviz..vs)
Üzerine : yumurta sarısı, 2 kaşık zeytinyağı,çörek otu,susam





















Yapılışı
Dinlenen hamuru  oklava yardımı ile yufka açın üzerine zeytinyağı ile haşhaşı karıştırıp üzerine sürün.6tane yufkayı açın üst üste koyup  aynı işlemi yapın.6 .kata sürmeyin yufkayı kare şeklinde kesin az açın iç harcını koyup köşelerden  bohça şeklinde katlayın ters çevirip yağlanmış tepsiye koyun üzerine zeytinyağı karışımı ve yumurta sarısı sürüp susam çörek otu serpip ısıtılmış fırın da kızarana kadar pişirin...Afiyet olsun ♥ ♥ ♥ ♥




25 Eylül 2013 Çarşamba

ŞİRİNCE Köfteli Orman Kebabı

ŞİRİNCE Köfteli Orman Kebabı
Malzemeler
500 gr kıyma (içine baharat tuz küçük doğranmış 1 tane soğan,iyice yoğurun..minik köfteler yapın hafif tavada za yağda sallayarak kızartın)
2 kaşık tereyağı
1 tane soğan (evde soğan sevmeyen varsa arpacık 2-3 tanesoğan koyun)
2 tane domates(kabukları soyulup doğranmış
3 tane kırmızı yeşil biber (bezelye büyüklüğünde doğranmış)
2 kaşık salça 1 biber diğeri domts salç
Tuz. karabiber,kekik
3 su bardağı et suyu yada sıcak su
2-3 tane ptates (bezelye büyk küp doğranmış)
2 tane havuç (aynı şekilde doğranmış)
1 su bardağı iç bezelye
Hazırlanışı
Tencereye tereyağını koyup sıra ile havuç soğan ve biberleri ekleyip soteleyin 5 dakika piştikten sonra salçasını ve domatesini ekleyip tenceredeki malzemelerin dibi tutmasın diye karıştırarak biraz pişirin.Tuz baharat ve et suyu yada sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak biraz pişirin.Patates ve bezelyeyi ekleyin...son olarak yavaşça köfteleri ilave edin...sebzeler yumuşayıncaya kadar..pişirin.Ateşten alın kekik ekleyip servis edin..Afiyet olsun ♥


23 Eylül 2013 Pazartesi

ŞİRİN CE Kışlık Bamya


ŞİRİN CE Kışlık Bamya (poşette..derin dondurucuya)
Dolaba koymak için  poşet hazırlayın...
Bamyaları resimdeki gibi ayıklayın..siz ayıklarken ocağa yarı su dolu tencereyi koyun altını yakın yavaş yavaş kaynasın..içine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu.birazda tuz ekleyin..kaynasın..bamyaları temizleme işi bittiyse kaynayan suya bamyaları koyun karıştırın sudan alın süzün (sofra bezine serin suyu çekilsin soğusun poşetlere doldurun ..ağzını kapatıp derin dondurucuya  koyun..Kışında ..etlisini nohutlusunu zeytinyağlısını ..vs pişirip Afiyetle yiyin.♥

20 Eylül 2013 Cuma

Cevizli Puf (pamuk) Çörek

ŞİRİN CE Cevizli Puf (pamuk) Çörek
Malzemeler
1 kase kırılmış ceviz
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı kuru maya
2 çoba kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 margarin
Aldığı kadar un
Hazırlanışı
Yoğurma kabında..Kulak memesinden yumuşak bir hamur yoğurun..üzerini kapatın.dinlenmeye bırakın..mayalansın..
1kase cevizi ekleyin...margarini ekleyin tekrar yoğurun...Hamuru 10 dakika daha mayalandırın..Kabarınca bıçakla kesip hafif bir şekil verin dha sonra yağlanmış tepsiye koyup(yağlı kağıtta olur) yumurta sarısı ile az zeytinyağını karıştırıp üzerine sürün..susam ekleyin...10-15 dakika sonra ..180 derece fırında pişirin...Afiyet olsun



19 Eylül 2013 Perşembe

ŞİRİN CE Kabak

Dün davetliydi çok yedim...Bugün ne pişirsem diyenlere...vicdan yemeği...:)
ŞİRİN CE Kabak (vicdan yemeği)
5-6 tane taze kabak küçüklerinden
4-5 diş sarımsak
Taze nane..yada kuru nane
4 tane domates (kabuğu soyulmuş
Yeşil biber yada taze süs biberi
Tuz,yarım kaşık salça,karabiber,pul biber
2-3 kaşık zeytinyağı
Hazırlanışı
Kabakları yuvarlak şekilde doğrayın.domatesleri de yarım ay şeklinde ince doğrayın  sarımsağı ezin yada doğrayın..biberleri de doğrayın..Tencereye yağı koyup doğranmış domatesten tencere yerletirin üzerine kabakları sarımsağı tuzunu baharatını ekleyip 1 bardak sıcak su ile salçayı sulandırın üzerine dökün ...ocağa koyun..harlı ateşte kaynasın kısın...15 dkika sonra naneleri de ekleyip ocaktan alın...dinlensin...ister sarımsaklı yoğurtla servis edin ister öyle servis edin ikiside şahane ben yoğurtlu yaptım beğenildi....Afiyet olsun


18 Eylül 2013 Çarşamba

ŞİRİN CE Marul Sarması

ŞİRİN CE Marul Sarması
iç malzemesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz ek olarak..dereotu da kullanabilirsiniz...isterseniz hazırladığınız içi zeytin yağını ekleyerek soğanı salçayı pirinci kavurabilirsiniz  domatesi ekleyin baharatı ekleyip altını kapatın yeşilliği ekleyin...biraz dinlensin sarın...bunu neden yapın diyorum yaprak çabuk pişeceği için...içide pişmiş olabilir ben çiğ yaptım güzel oldu...
Bütün yaprakların sert yerini kesin..kaynamış suya koyun karıştırın hemen alın...sarın tencereye dizin üzerine porselen tabak yada küçük bir tencere kapağı koyun ..sıcak suyu ekleyip kaynayınca kısın...25-30 dakikada pişer 20 inci dakikada 2 kaşık zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı salça nane yakıp üzerine gezdirin..10 dakika sonrada ocaktan alın..Afiyet olsun ♥
http://herseysirince.blogspot.com/2013/09/sarma-dolma-ici.html

16 Eylül 2013 Pazartesi

ŞİRİN CE Tepsi Böreği (ıspanaklı)

ŞİRİN CE Tepsi Böreği (ıspanaklı..elde açma)
malzemeler 2 tepsilik
4 su bardağı un
yarım talı kaşığı kuru maya
1 çor. kaşığı tuz
   2--3 çor.kaşık yağ
Yeterince su
Yoğurma kabında bütün malzemeleri koyup suyu yavaşça ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin...hamur dinlensin 12 parçaya ayırın...(beze yapın) siz içini hazırlayana kadar hamurunuz dinlensin...
İç malzemeler
1 kg ıspanak (temizlenmiş doğranmış)
1 tane soğan  ( küçük doğranmış)
1 çy bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Karabiber,pul biber tuz kimyon
Tencereye yağı koyun soğanı soteleyin 1 tatlı kaşığı salçayı ilave edin arkasından baharatını tuzunu ekleyip ıspanağın üzerine dökün harmanlayın


Dinlenen hamurları oklava yardımı ile ince yufkalar açın....Yağlanmış tepsiye bir tane yufka serin üzerine iç harcından koyun..diğer bir yufkayı serin ..üzerine yine iç harçtan koyun 6 cı yufkayıda en üste koyun üzerini az yağ ve yoğurt sürün susam ekleyerek ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin..ayran ile servis edin Afiyet olsun
(kalan 6 parça hamuru da aynı şekilde yufka açıp aynı işlemi yapın )
NOT:Bu böreği peynirli patatesli de yapabilirsiniz...:)

ŞİRİNCE Soslu Biber Dolması


ŞİRİNCE Soslu Biber Dolması
Dolmanın içi hazırlığı aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz...
Malzemeler
taze dolmalı biber..yumuşaklarından...
domates (kapak için)
zeytinyağı 1/2 çay bardağı
1 kaşık salça karabiber.pul biber
Dolmanın üzerine kadar sıcak su..(Bu dolmanın özelliği sulu olması)


http://herseysirince.blogspot.com/2013/09/sarma-dolma-ici.html

Dolmanın içini hazırladıktan sonra biberlerin içini doldurup ağızlarını domatesle kapayın tencereye dizin..üzerine kadar sıcak su doldurun...kaynasın pişmesine 10 dakika kala tavada zeytinyağı ile salça ve nane yakın üzerine dökün..10 dk kaynasın harlı ateşte..altını kapatın...biraz dinlensin servise hazır Afiyet olsun

14 Eylül 2013 Cumartesi

Yöresel Tarhana Çorbası

ŞİRİN CE Yöresel Tarhana Çorbası
Malzemeler
2 kğ yoğurt (çırpılmış)
2 su bardağı Yarma buğday
1 su bardağı un
Hazırlanışı
Yarma biraz haşlanır....Büyük bir tencereye yoğurt un tuz yarma eklenir sürekli karıştırılarak pişirilir..koyulaşınca ocaktan alınır ve sıcak sıcak şişelere doldurulur ağzı yeni kapaklarla sıkıca kapatılır..serin bir yerde kış için saklanır...Kışın pişerken şişeden tencereye dökülür su ile çırpılıp kaynatılır ..üzerine tavada yağ ile nane yakılıp üzerine dökülür bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır...Afiyetle içilir ♥


13 Eylül 2013 Cuma

ŞİRİNCE Dana Bonfile Sarma

ŞİRİN CE Dana Bonfile Sarma
Malzemeler 6 kişilik
6 tane bonfile (hazırlanmış baharat ve yağ ile marine edilmiş) dana sırtından
3 tane közlenmiş kırmızı biber (soyulup  6 parçaya ayrılmış)
1 tane soğan doğranmış
2-3 diş sarımsak doğranmış
3 tane domates (doğranmış)
3 tane patlıcan (dilimlenmiş kızarmış 2-3 yeşil biberde)
1 kaşık salça (yarısı biber yarısı domts)
3 kaşık yağ
Biberiye yaprakları
İsteğe bağlı kaşar
Karabiber.pul biber tuz

Hazırlanışı
Tencereye yağı koyun,soğanı soteleyin,salçayı sarımsağı domatesi,biberiye yaprağını karıştırıp Tuzunu 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip kaynatın  biraz özleşsin..
Dövülmüş hazırlanmış bonfileleri tepsiye dizin.üzerine resimdeki gibi patlıcanları biberi koyup üzerine sostan dökün arzu ederseniz kaşarıda koyun sarın kürdan ile tutturun açılmasın...Bütününde bu işlemi yapın..Kalan sosun içine biraz sıcak su ekleyin sarmaların olduğu tepsiye dökün...200 derece fırında  pişirin (üzerini ilk yarım saat folyo ile kapatın açın....etler pişene kadar fırında kalsın etler pişince fırından alın..Afiyet olsun♥   Eğer tencerede pişirmek isterseniz karnıyarık tenceresinde pişirebilirsiniz...

NOT:Bu yemekte en önemli nokta bonfilelerin genç dana sırtından olması

10 Eylül 2013 Salı

Renkli Pilav (ŞİRİN CE)

ŞİRİN CE Renkli Pilav
Malzemeler
1 bardak pilavlık pirinç
1.5 sıcak su
4 kaşık zeytinyağı
2 tane kırmızı biber (doğranmış)
1 tane yeşil biber (doğranmış)
1 tane büyük domates (doğranmış)
1 tane soğan (doğranmış)
2 diş sarımsak (doğranmış)
Bir kaç dal dereotu (doğranmış)
1 tane bulyon (yada kendi hazırladınız tavuk suyu)

Hazırlanışı
Pilav tenceresine yağı koyun soğanı ve biberleri soteleyin..arkasından domatesi ekleyip hepsini biraz kavurun..bulyonu tuz ekleyin...pirinçleri ilave edip karıştırın....biraz kavrulsun hazırladığınız sıcak suyu
ekleyip tencereyi kapatın..kaynasın kısık ateşte pişirmeye bırakın...pilav pişince altını kapatın dinlenmeye bırakın...dereotunu  karıştırıp servis edin.  Afiyet olsun
Sebzeleri küçük küp halinde doğrayın :)

9 Eylül 2013 Pazartesi

ŞİRİNCE Patlıcanlı Tepsi Kebabı

ŞİRİNCE Patlıcanlı Tepsi Kebabı
Malzemeler
500-600 gr kıyma az yağlı yada parça et
6 tane tavsiyem Adana patlıcanı yoksa normal patlıcan
İstediğiniz kadar yeşil kırmızı biber
5-6 diş sarımsak
1 kaşık salça,karabiber,pulbiber
1 kaşık yağ 5-6 tane küçük soğan
3-4 tane domates
Patlıcanı kızartmak için yağ
Hazırlanışı
Kıymayı tuz ve 1 tane  doğranmış soğan  ile harmanlayıp içine arzu ederseniz maydanoz baharat ekleyebilirsiniz...yoğurun ve tepsiye yerleştirin...
Patlıcanları soyup dilimleyin  kızartın havlu kağıda koyun yağını alsın..biberleri keza aynı şekilde..
tavada 1 kaşık yağ ile soğanı domatesi soteleyip  1/2 bardak sıcak su ekleyip baharatını tuzunu ilave edin ...
Tepsiye yerleştirdiğiniz kıymanın üzerine patlıcanları ilave edin üzerine tavadaki sosu gezdirin üzerine kızarmış biberleri dizin..az tuz ekleyip ..ısıtılmış (200 derece) fırına sürün...kıyma ile sos ve patlıcanlar kucaklaşsın ..kıyma pişince fırından çıkartın...Afiyet olsun ♥
Bu yemeği parça etle de yapabilirsiniz eti az kavurup koyarsanız daha lezzetli olur en alt  kısma kıyma yerine et koyup üzerine patlıcan sos ve biberleri..ve fırına sürün...

8 Eylül 2013 Pazar

Yoğurtlu Roka

ŞİRİN CE Yoğurtlu Roka
Malzemeler
1 demet roka
Süzme yoğurt yada normal yoğurt
Tuz arzu edilirse sarımsak
Az zeytinyağı
Rokayı temizleyip .yıkayın .suyunu alın (süzgece koyun süzülsün) küçük doğrayın...bir kaba yoğurdu alın çok az zeytinyağı gezdirin tuz ve isterseniz sarımsak ekleyin  çırpın...roka ile harmanlayın...Afiyet olsun

4 Eylül 2013 Çarşamba

Sarma Dolma İçi


ŞİRİN CE Sarma Dolma içi
Malzemeler
1 kase pirinç
1 badak zeytinyağı
2 tane soğan 
4-5 diş sarımsak
3-4 tane domates
1 kaşık nane
1 kaşık biber salçası
1 kaşık pul biber
Yarım demet maydanoz dilerseniz dereotu
Tuz kimyon karabiber,limon yada limon tuzu
Yapılışı 
Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın..baharatını Yağını salçasını tuzunu ekleyip pirinci yıkayıp bütün malzemelerle birlikte  harmanlayın ...içiniz hazır..güvenle sarma kuru dolma biber patlıcan dolması..kabak vs yapabilirsiniz.Kolay gelsin Afiyet olsun

Bu iç genellikle çiğ olarak Akdeniz yöresinde yapılır..ve harika olur



3 Eylül 2013 Salı

Taze Barbunya Pilaki

ŞİRİN CE Taze Barbunya Pilaki
Malzemeler
500 gr iç barbunya taze
1 tane soğan- doğranmış
1 tane havuç -küp doğranmış (isteğe bağlı)
1 tane patates-küp doğranmış (isteğe bağlı)
2 tane domates -küp doğranmış
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 -2 tane kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 dl maydanoz
5 çor kaşık şeker
2 su bardağı kaynar su
Karabiber
Limon
Hazırlanışı
Taze barbunyaları az su ile haşlayın ..taze olduğu için çabuk15-20 dk da  haşlanır..süzün
Ayrı bir tencerede..yağı koyup (arzu ederseniz havucu) soğanı soteleyin..arkasından sarımsak ve salçayı ekleyin.sıra ile domatesleri soteleyin..(patatesi ) barbunyayı ekleyip biraz karıştırın şekeri tuzu ekleyip sıcak suyu ilave edin..harlı ateşte kaynasın kısın..yarım saat kadar kısık ateşte kaynasın son 2 dakika harlı ateşte kaynasın kapatın (arzu ederseniz karabiber ekleyip) maydanozla süsleyin limon ile Servis edin...Afiyet olsun




2 Eylül 2013 Pazartesi

Kızılcık Şerbeti

Kızılcıkların görünüşü bir harika hemde şerbeti...yapmasıda çok kolay....
ŞİRİN CE Kızılcık Şerbeti
Malzemeler
1 kg kızılcık
3 su bardağı şeker
4 lt su
Arzu ederseniz karanfil tarçın...
Hazırlanışı
Kızılcık-ların yeşil sapları varsa ayıklayıp yıkayın tencereye su ve şekeri isterseniz karanfil ve tarçını ekleyip kaynatın (ben tarçın ve karanfil koymadım...) arada karıştırın..şerbet kırmızı rengini alana kadar yaklaşık 25 dk kaynatın..rengi resimdeki gibi olunca ..kıvama gelince süzün....Afiyet olsun
Dolapta soğutup içiniz......

1 Eylül 2013 Pazar

Tarhana Çorbası (Yöresel Lezzet)

ŞİRİN CE Tarhana çorbası
Yöresel lezzet (Kayseri -Yahyalı-Avlağa Köyü)
Yeşillikler içinde elma bahçelerinin içinde güzel bir köy misafir olduk ...çok sıcak insanlar..burada içitim bu çorbayı..çok beğendim..suyundan mı toprağından mı bilmem kuru fasulyeleri de harikaydı..ama çorba..çok lezizdi...
Tarhana çorbasının malzemeleri
1 kase tarhana
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
Nane ,sarımsak ve tuz
Hazırlanışı
1 kase tarhanayı 3 kase su ile  akşamdan yada bir kaş saat önceden ıslatın...Islanmış tarhanayı 3 kaşık yoğurt ekleyip..ezin kaynasın...3 kasede sıcak su ekleyin kaynatın..yarım saat pişirin ...tavada tereyağı eritip ezilmiş sarımsağı ve naneyi ekleyip çorbanın suyundan az ekleyin sulandırın ..çorbaya ekleyin 1-2 taşım kaynasın  ocaktan alın sıcak servis edin...Afiyet olsun
Bu çorba Avlağa köyünde yapılan bir tarhana Aşurelik buğday ile(içinde çavdarda var)yoğurt kaynatılarak yapılır üzerinde dağ nanesi..harika bir kokusu var bir tür kekik kokusu gibi...mükemmel....